Halloween 2015

22:39



Jak už jsem avizovala na svých fb stránkách, v sobotu jsme byli pozváni na Halloween.
Párty to byla velkolepá, to se musí nechat, proběhla se vším, co k takové halloweenské párty patří a samozřejmě také v okruhu těch nejlepších přátel.
O plánované akci jsem díky pozvánce věděla s dostatečným, několika měsíčním předstihem. Avšak
když jsem v sobotu v 18:00 otáčela na pánvičce jedovatě zelené tortily, neměla jsem absolutní tušení, co se sebou vyvedu, jak se mamaluju, do čeho se obleču, natož, jak mám být do 19:00 připravená.
Seškrábala jsem poslední připálenou nevzhledně vypadající placku, vypnula plotýnku a běžela se do pokoje nachystat. V 19:05 jsem stála u zrcadla v černých kalhotách,  vytahaném roláku, který nosím už jenom na lyže pod zimní bundu a na obličeji jsem tužkou na oči ladila poslední steh na zašitém obočí. Hotovo! Naštěstí stačilo seběhnout jen o dvě patra níž, dolů do sklepa a byla jsem na místě pořádané párty.
Má sestra je totiž blázen! :) A to doslova!
Už od malička tak nějak více tíhla k USA, než k naší rodné matičce zemi. A tak je nám všem samozřejmě úplně jasné, že jakmile bude mít příležitost, prostě se tam odstěhuje. Jelikož zatím nedokončila školu a pracuje v Praze, užívá si alespoň amerických filmů, některých amerických zvyků a sleduje každodenní dění v USA, jakoby tam žila. :)

Záměrně uvádím amerických zvyků a ne svátků, protože právě oslava Halloweena, kterou sestra každoročně pořádá, nepramení z USA, jak si mnozí myslí, ale z Irska. Je to anglosaský lidový svátek, který se slaví 31.října, den před svátkem všech svatých z jehož oslav se v Irsku vyvinul. USA tento ,,strašidelný svátek,, pouze převzala, stejně jako jiné anglicky mluvící země (Kanada, Velká Británie, Austrálie, Nový Zéland).

Oslava nejčastěji probíhá tak, že se děti oblékají do strašidelných kostýmů, chodí od domu k domu s tradičním pořekadlem Trick or treat (Koledu, nebo vám něco provedu - v Americe je typické pomalování automobilů, dveří, zubní pasta na dveřích.) Koleduje se samozřejmě o sladkosti.
Nejčastějšími znaky Halloweenu jsou vyřezávané dýně se svíčkou uvnitř, které zdobí skoro každý americký dům už několik dnů před Halloweenem. Dále jsou to čarodějky, duchové, černé kočky, košťata, oheň, příšery, kostlivci, sovy atd.. Typické barvy dekorací jsou černá a oranžová. Ale tohle určitě všichni víte. :)
V některých evropských zemích se využívá tento svátek spíše jako dobrá záminka na uspořádat párty v kostýmech. A tak se i dospělí na chvíli stávají dětmi, kluby a bary praskají ve švech a majitelé si mnou ruce, jaký to byl dobrý nápad, uspořádat Halloweenskou párty u nich v podniku. Bohužel, co to Halloween je a odkud tento svátek pochází, to často většina z nich ani netuší. Občas se stává, že si to hosté tak trochu pletou s karnevalem nebo maškarním bálem a na Halloweenskou párty dorazí třeba za Makovou Panenku nebo Pata a Mata. :) No, co.. Nikdo není neomylný. ;)

U nás doma má Halloween, stejně jako Díkůvzdání vybudovanou už 6ti letou tradici. :) 

Ale už dost řečí. :) Vkládám pár fotek z Halloweenských oslav. :) 


Typy pozvánek aneb kreativita mé sestry!
Ono totiž koupit 5 nových panenek jenom kvůli tomu, aby jim mohla ulámat ručičky, které následně použije do pozvánky a tělíčko s hlavičkou vyhodí, to hned tak někoho nenapadne. :D




Letošní rok 



Rok 2013


A také něco z dekorací a pochutin


















Možná je to všechno dětinské, ale nás to baví. :) 
Příštího Halloweena už s Tomem nejspíš budeme trávit v USA. :) Těším se na to! :)







You Might Also Like

0 komentářů

Like us on Facebook

Flickr Images

Subscribe