Bachelor & Bachelorette PARTY & Czech-American wedding

18:09


V jednom ze svých článků jsem psala, že jsme se koncem května zúčastnili svatby a to dokonce nejen jako hosté, ale především jako družička a družba. 
Svatbu jsem v nadpisu nazvala americko-českou, i když americké na ní bylo téměř jen to, že byla v Americe. :) Brali se totiž naši čeští kamrádi. Aleš tady sice žije 23 let a za tu dobu byl v Čechách asi třikrát, takže si logicky připadá více jako Američan než Čech a hosté byli také tak půl na půl, ale i tak mi koncept svatby připadal spíše český. :)
I když, co to vlastně znamená "spíše český"? V dnešní době už jsou svatby v USA i v ČR dost podobné. 
Češky mají také dospělé družičky a ženich družby v podobě svých přátel. 
Družičky mají stejné šaty, družby obleky. 
Svatba bývá někde venku v hezkém prostředí, ne jen na úřadě nebo v kostele. A takhle bych mohla pokračovat. 

Co se ale stále ještě hodně liší, je to, že v Americe (jak jistě znáte ze spousty filmů) začíná svatba už den předem. Odpoledne proběhne zkouška obřadu, kde si nevěsta, ženich, rodiče, svědci a družičky s družbami vyzkouší, jak půjdou k oltáři.
Večer se pořádá slavnostní večeře, na kterou je pozvána nejbližší rodina a přátelé. Většinou jsou to lidé, kteří se nějak podíleli na přípravě svatby, a tahle večeře je pro ně jako poděkování od nevěsty a ženicha. Druhý den dopoledne se zdobí svatební místo, nevěsta s ženichem se připravují a vše se ladí do posledního detailu. Obřad bývá většinou až v pozdějších odpoledních hodinách. 
Uličkou jdou nejprve malé děti, které rozhazují lístečky, potom vede otec nevěstu k oltáři, kde už stojí ženich, na jeho straně družby a na straně nevěsty družičky ve stejných šatech. Po boku novomanželů stojí svědci. 
Při obřadu ženich i nevěsta pronáší svatební slib. 
Nevím, jak je tomu u nás, myslím, že v ČR se to často nedělá. 
My jsme třeba měli církevní obřad, takže jsme si sliby říkali, ale na svatbách v ČR, kde jsem měla možnost být jako host, jsem to nikdy neviděla. 

Po obřadu se hosté přesouvají do sálu nebo venkovních prostor, kde probíhá tzv. "wedding reception", kde se hosté občerství, zatímco se novomanželé fotí. 
Potom moderátor představí družičky a družby a následně ženicha s nevěstou a všichni se přesunou ke společné večeři. 
Po večeři probíhají proslovy. Často také někdo z přítomných pronese nějakou zábavnou historku o novomanželích. :)
Někdy se promítají fotografie z dětství a mládí novomanželů.
A pak už začíná večerní párty zahájená prvním společným tancem.
Během večera se také krájí svatební dort.

Tak...  to jsou takové ty velkolepé svatby s hromadou hostů. A tou hromadou myslím opravdu třeba 300 hostů. :)

Petra s Alešem chtěli svatbu někde v přírodě. Na nějakém krásném místě, které je pro svatby určené. Bohužel ceny za tato místa jsou tady přímo astronomické. 
Sice máte zajištěné židle, stoly, koberec, bránu, za příplatek i catering, ale ta cena je vážně nesmysl.
Přijali tedy nabídku od jejich rodinného lékaře, který bydlí v krásném domě na samotě, na kopci s výhledem do hor, a kolem domu má takovou menší farmu. A hlavně má koně, což bylo asi to, co rozhodlo. Petra si přála přijet k oltáři na koni jako princezna a to se jí splnilo. 
Bohužel to celé mělo jednu malou nevýhodu a to, že svatba nemohla trvat do pozdních večerních hodin. 

Než se ale vrhneme na samotnou svatbu, podíváme se jak probíhala ženichova i nevěstina rozlučka se svobodou. :)

Pánové to měli jasné. 
Výlet do Vegas se jim zdál příliš časově i finančně náročný, a tak si pronajali loď na jezeře. 
Já jsem je tam ráno odvezla i se slušnými zásobami na celý den. A oni se pak prostě jen do večera plavili, jedli, pili, dělali kraviny, no prostě si to užili jako malí kluci. :)



Holčičí rozlučka se svobodou se plánovala trochu déle. Petra chtěla odjet na víkend někam k moři. Florida se nám zdála až moc daleko, a tak kamarádka našla moc hezký domeček se třemi pokoji v Savanah, kde to žije jak ve dne, tak v noci a dokonce je tam i pláž a moře. Spousta lidí tam jezdí právě na rozlučky se svobodou, oslavy, svatby apod.
 Ideální..
Petru jsem v pátek po obědě vyzvedla, dojely jsme do Atlanty za kamarádkou (Američankou), kde jsme přesedly do jejího auta a následně nás čekaly více jak 4 a půl hodiny jízdy a konverzace v angličtině. :))
V podvečer jsme konečně dorazily na místo určení. Jelikož druhé auto holek teprve vyráželo z Atlanty, šly jsme do města na obhlídku samy. 




Prošly jsme celé centrum, daly si zmrzku, poseděly u vody, pozorovaly trajekty a velké výletní lodě, ale čekat na holky jsme nevydržely.
Vzdaly jsme to a dobře jsme udělaly. Holky dorazily, až když my už jsme se unavené válely v pyžamech v posteli. :)
Druhým autem tedy přijela Klárka (Češka) se svou kamarádkou z práce Jessicou, ale hlavně se svou sedmdesátiletou maminkou, která nás ve finále všechny přemlouvala, ať se vysvlíknem z pyžam a jdeme ještě do města na drink. Já se ukecat nenechala, ale Klárka s Jessicou ano. :D A tak vyrazily ve třech ještě kolem půlnoci do města. 

My jsme se docela dobře vyspaly a těšily se na holčičí den. Plány nám ale trochu pokazil prudký déšť, který celý den neustával. 
A tak jsme vyměnily pláž za kurzy líčení, společné vaření atd. 
K večeru déšť ustál, takže jsme se převlékly a vyrazily do města. 




První zastávkou byl bar s mraženými drinky. Dokonce pro mne měli i jeden nealkoholický. :)



Pak jsme se přesunuly do klubu s živou hudbou, kde jsme vydržely poměrně dlouho (mimochodem jsme se na tanečním parketě střetly s druhou rozlučkou se svobodou - a nevěsta byla vtipně také Češka) nooo a následně někoho napadl skvělý nápad - vyrazit na travesti show. 
Snažila jsem se z toho vyvléknout jak to šlo.  Přeci jen jsem byla jediná střízlivá a ještě navíc těhotná. Ale nepodařilo se mi to. Holky mě vlekly po smyku, že prostě musím. 
A k mému překvapení to vážně stálo za to!
Smekám před všemi vystupujícími. Před jejich vzhledem, krásou, pohyby, uměním. 
Byl to vážně zážitek. 


Po show jsme šly na pizzu a někdy kolem 2,3 ranní jsme se konečně dostaly do postele. :)

Neděle už se nesla ve znamení odpočinku na pláži. 



A svatba? :)

Ráno jsme s Tomem vyzvedli nevěstu u kadeřnice, odvezli ji na místo svatby, pomohli s přípravami a pak už si jen užívali svatební den, zábavu a spoustu dobrého jídla.
Svatba probíhala podobně jako v ČR a zároveň vlastně i podobně jako v USA. :))
Obřad byl v angličtině (se sliby), házela se kytice, sundaval podvazek, krájel dort, proběhl první tanec a nakonec i velkolepá párty u bazénu. 
Za sebe musím říct, že to byl moc hezký den. 
Z počátku jsem se trochu obávala, že se nevejdu do šatů, jelikož jsem je dostala už několik měsíců před svatbou a mé břicho v tu dobu nebylo zdaleka tak velké, jako v den svatby. Ale naštěstí vše dobře dopadlo. :) 
A co se týče té večerní párty, tak ta sice netrvala do rána, ale i tak se to pořádně rozjelo (došlo i na koupání v oblecích). 
Domů jsme se tedy vlastně nakonec dostali snad až někdy před půlnocí. :)





























Snad se vám článek i fotky z rozluček a americko - české svatby líbily. 

Mějte se krásně! 

Vaše KK



Více na:

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Krásný článek a tobě to moc slušelo :) S tím zvykem den před svatbou se mi to líbí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :) Jo jo, je to hezké.. Často se na svatbu odjíždí vlastně na celý víkend. :)

      Vymazat

Like us on Facebook

Flickr Images

Subscribe